Recensie 'Bridget Jones: Mad About the Boy': een feest van herkenning in een nieuw jasje (2025) (2025)

Regie: Michael Morris | Scenario: Helen Fielding, Dan Mazer, e.a. | Cast: Renée Zellweger (Bridget Jones), Leo Woodall (Roxster McDuff), Hugh Grant (Daniel Cleaver), Colin Firth (Mark Darcy), Chiwetel Ejiofor (Scott Wallaker), e.a. | Speelduur: 125 minuten | Jaar: 2025

Bridget Jones, de neurotische barometer van Cupido's wereld, is terug op het witte doek. Een nieuw avontuur en een nieuwe tijdgeest wachten. In de negen jaar sinds Bridget Jones's Baby is er veel veranderd, zowel voor als achter de schermen. Covid en MeToo kwamen langs, Michael Morris (For All Mankind, Better Call Saul) nam het regiestokje over en Bridget kreeg er nog een koter bij. Het huis is een zooi, de kinderen willen te veel schermtijd en het iconische Britse personage (wederom gespeeld door de Texaanse Renée Zellweger) is al een tijdje zonder partner. Een zenuwinzinking ligt weer eens op de loer.

Vraag het iedereen in haar omgeving en de oplossing is natuurlijk seks. En zoals het een moderne vijftigplusser betaamt, is daarvoor een toyboy nodig. Roxy, die in al zijn bescheidenheid graag Roxster genoemd wil worden, is de aangewezen 'boy' uit de filmtitel. Roxster redt kinderen uit bomen, hondjes uit zwembaden en hij heeft de ogen en het postuur van Leo Woodall. Te mooi om waar te zijn? Cupido schiet ook wel eens pijlen af die misschien beter in zijn koker hadden kunnen blijven.

Bridget Jones: Mad About the Boy is onmiskenbaar de meest gegronde komedie uit de reeks. Geen vrolijke toestanden in een Thaise gevangenis of potentiële vaders die aan het lijntje worden gehouden dit keer. Deze vierde film vertelt een relatief alledaags verhaal over liefde, leven en rouw. Bridget is nog steeds haar eigen, vaak onzekere zelf, maar ze is ook een vrouw die niet meer constant de randen van de rede opzoekt. Ja, er zijn weer de nodige gênante en (daardoor) vermakelijke situaties, maar de verwikkelingen zijn wat zachter dan in voorgaande delen. De oudere Bridget is enigszins tot rust gekomen.

Dat Bridget weer bijna een decennium ouder is, valt trouwens amper aan Zellweger af te zien. Haar oorspronkelijk nogal plompe verschijning maakte in de vorige film al plaats voor een meer gestroomlijnde omtrek en gelaat en dat is in Bridget Jones: Mad about the Boy eigenlijk nauwelijks veranderd. Je kunt dit mooi noemen, maar ook raar. Hollywood en de voortschrijdende leeftijd blijven een moeizame combinatie. In het geval van deze rol was het leuker geweest als Zellweger er toch iets alledaagser en minder bewerkt uitzag.

Aan haar acteren is gelukkig ook weinig veranderd. Zellweger maakt zich de rol weer volledig eigen en geeft een subtiele draai aan Bridgets gedrag, die beter bij haar levensfase past. Hetzelfde geldt voor de andere acteurs die vrijwel allemaal weer zijn opgetrommeld uit de voorgaande delen. Het goede nieuws is dat sommige personages (lees: Bridgets drie vrienden) een stuk minder irritant zijn dan vroeger. Hun rol is kleiner, het script is minder flauw en de regie is beter.

Ook Daniel Cleaver, wiens terugkeer al werd aangekondigd aan het slot van Bridget Jones's Baby is weer van de partij en is in zekere zin met zijn (leef)tijd mee gegaan. Het leidt tot enkele heerlijke scènes waarin we getuige zijn van het steeds wijder wordende acteerpalet van Hugh Grant. Leuke nieuwkomers in de filmreeks zijn Nico Parker als de au-pair met "filmsterrenhaar", Leila Farzad als de schoolpleinmoeder die iedereen wel kan schieten, Chiwetel Ejiofor als de natuurkundeleraar die Bridgets kinderen met zijn corrigerende fluitje ernstige tinnitus bezorgt, en natuurlijk rijzende ster Leo Woodall.

Bridget Jones: Mad about the Boy slaat een nieuwe weg in die de franchise goed doet. Meer dan de voorgaande delen draait deze film niet alleen om liefde, seks en eigenwaarde, maar ook om verbondenheid door rouw en verschuivende prioriteiten. Michael Morris' regie is meer gericht op subtiele ontwikkelingen en gedragingen dan op direct effectbejag, al zijn er zeker de nodige dubbelzinnige opmerkingen, hilarische situaties en gebeurtenissen die alleen in films voorkomen. Voor de continuïteit zou het mooi zijn als Morris voor de franchise behouden blijft en ons over tien jaar weer een update geeft van het leven van ieders favoriete Britse Jones.

Lees ook ons interview met Renée Zellweger, Chiwetel Ejiofor en Michael Morris en het interview met Leo Woodall.

Beeld: Universal Pictures

» Alle filminformatie over 'Bridget Jones: Mad About the Boy'

Recensie 'Bridget Jones: Mad About the Boy': een feest van herkenning in een nieuw jasje (2025) (2025)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.